top of page
4_edited.jpg

Gratis verzending bij alle bestellingen in Nederland

Draaikiepraam Afstellen: Zo Pak Je Het Aan

Heb je last van een klemmend draaikiepraam of werkt de bedieningskruk stroef? Dan is het waarschijnlijk tijd om je draaikiepraam opnieuw af te stellen. Als je dit niet op tijd doet, kan het mechanisme sneller slijten en kunnen er beschadigingen aan het raam ontstaan. Omdat een draaikiepsysteem uit meerdere onderdelen bestaat, vraagt het afstellen om nauwkeurigheid en geduld. Gelukkig kun je dit in veel gevallen zelf doen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je jouw draaikiepraam correct afstelt.

Het probleem vaststellen

Voordat je begint met het afstellen van je draaikiepraam, is het belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen. Misschien sluit je raam niet soepel, heeft het moeite met kiepen, of hangt het scheef in open stand. Een ander veelvoorkomend probleem is dat de kruk niet goed sluit. Veel van deze problemen kun je zelf eenvoudig verhelpen. Twijfel je over de juiste aanpak? Dan is het verstandig om een vakman in te schakelen. Haal in ieder geval nooit zomaar het draaikiepmechanisme los, want dan loop je het risico dat je het raam niet meer goed terug kunt plaatsen.

Stroef werkende bedieningskruk oplossen

Als je merkt dat de bedieningskruk zwaar draait of vastzit, kan dit betekenen dat het draaikiepmechanisme niet goed is afgesteld. Ook kan het zijn dat de sluitpunten vuil zijn en extra smering nodig hebben. Gebruik in dat geval een siliconenspray om de sluitpunten te behandelen en laat dit kort intrekken. Vermijd het gebruik van olie of vet, omdat dit juist vuil aantrekt.

Blijft het probleem aanhouden? Dan kun je met een torx-sleutel de nokken rondom het raam verstellen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen de nokken en het kozijnmateriaal (kunststof of hout), zodat het raam soepeler beweegt. Kun je de nokken niet aanpassen? Dan kun je de sluitplaten mogelijk wel verstellen.

💡 Let op: Nieuwe draaikiepramen kunnen in het begin wat stroef openen en sluiten. Dit komt doordat de rubberen afdichtingen nog nieuw en stug zijn. Naarmate je het raam vaker gebruikt, worden de rubbers flexibeler en zal het mechanisme soepeler werken.

Het draaikiepmechanisme resetten

Een draaikiepraam heeft drie standen:

  1. Gesloten stand (hendel naar beneden)

  2. Draai-stand (hendel horizontaal)

  3. Kiep-stand (hendel naar boven)

Belangrijk is om deze standen altijd stap voor stap te doorlopen. Probeer je het raam vanuit de kiepstand direct te sluiten zonder eerst naar de draai-stand te gaan? Dan kan het mechanisme verkeerd schakelen, waardoor het raam half uit het kozijn hangt.

Mocht dit gebeuren, dan is de oplossing gelukkig eenvoudig. De meeste draaikiepramen zijn uitgerust met een draaikiepblokkering, een resetmechanisme in de vorm van een knop, hendel of beugel. De exacte locatie hiervan verschilt per raam, maar deze zit vaak bij de bedieningskruk, onderaan of aan de kopse kant van het raam.

Oplossing: Zet de raamkruk in de horizontale stand, druk op de draaikiepblokkering en duw het raam voorzichtig terug in het kozijn. Draai vervolgens de hendel rustig dicht en test of het draaikiepsysteem weer correct functioneert.

Zomer- en winterstand instellen

Veel draaikiepramen hebben een handige zomer- en winterstand. Hiermee bepaal je hoeveel ventilatie je raam doorlaat. In de winter kun je het raam op een kleine kier zetten, terwijl je het in de zomer verder kunt openen voor extra frisse lucht.

Je kunt deze instelling eenvoudig aanpassen door een palletje op het draaikiepmechanisme omhoog of omlaag te schuiven:

  • Winterstand: palletje omhoog

  • Zomerstand: palletje omlaag

Nieuw draaikiepraambeslag nodig?

Is je draaikiepraam toe aan nieuw beslag of ben je op zoek naar vervangende onderdelen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment draaikiepraambeslag en zorg ervoor dat je raam weer optimaal functioneert.

bottom of page